Natursvamp
Natursvampen är en havssvamp (hippospongia) och den absolut exklusivaste (och kanske t.o.m den bästa) svampen som används som målarsvamp och konstnärligt redskap.
När används natursvamp inom måleriet?
Bland akvarellmålare är natursvampen i synnerhet populär. Svampen används bland annat för att suga upp överflödig färg eller genom sin unika struktur skapa mönster i halvtorkad färg. När akvarellmålarna använder sig av en akvarellteknik som går ut på att blötlägga akvarellpappret i förväg, fungerar svampen som ett utmärkt hjälpmedel att suga upp vatten och fukta pappret med.
Bland keramiker är svampen populär att använda när man drejar föremål i ler- och stengods. Då används ofta en fuktig svamp att polera föremålets yta under tiden det roterar på drejskivan.
Andra användningsområden för hippospongia (som finns i ett par snarliknande arter) är populärt bland annat som tvättsvamp. Naturligt skön att skrubba och tvätta sin hud med i dusch eller bad.
Värt att veta, speciellt för den inbitne veganen är att hippospongia inte alls är en växt eller bara en svamp. Hippospongia är ett sfäriskt svampdjur av släktet spongia och det är alltså dess mjuka skelett som vi nyttjar och använder som målarsvamp.
Övriga målarsvampar
Våra andra målarsvampar är i sortimentet är till exempel syntetsvamp, stöppelsvamp och skumgummipenslar.
Skumgummipenslar kan användas kan användas precis som natursvampen enligt ovan beskrivning om att förbereda papper för akvarellmåleri. Dessa kan också användas för grundmålning av större konstnärliga ytor; papper, pannå eller duk. Dock rekommenderar vi att du bara arbetar med vattenlösliga färger om du planerar att ge dessa målardon ett lite längre liv.
Stöppelsvampar ser ut ungefär som skumgummipenslar. Penselskaft med skumgummiborst, fast borstyta med trubbig spets. Dessa don är utmärkta att använda om man duttar fram sina motiv. För många barn är detta en tacksam teknik att utforska måleriet på. Stöppelsvampen är också ett stabilt hjälpmedel och målardon vid schablonmålning, även här utmärkt för barn att använda sig av. Ett stabilt skaft att hålla hela handen om när färgen duttas ut för att täcka det av schablonen avgränsade området.
Syntetsvamp. Kan också användas precis som natursvamp. Fördelen är att den är billigare och kan användas mer som slit och släng-vara. Den faktiska skillnaden mellan dem är mycket marginell. Den äkta och hantverksmässiga känslan i att arbeta med äkta svamp, kan dock göra den där lilla skillnaden som sätter ton på ditt skapande, en känsla som inte skall förringas.